1966 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde öğrenime açılan Diyarbakır Tıp Fakültesi, bugünkü Dicle Üniversitesinin temelini oluşturmuştur.
Dicle Üniversitesi, tarihi Diyarbakır kentinin doğusunda 27 bin dekarlık arazi üzerine kurulmuş, adını üniversiteyi kentten ayıran Dicle Nehri’nden almıştır. Merkez kampusun yer aldığı Diyarbakır dışında Diyarbakır’ın Ergani, Çermik, Çüngüş, Bismil ve Silvan ilçelerinde de Yüksekokulları mevcuttur.
Dicle Üniversitesi’nin bugün 17600 öğrencisi, 3500 civarında kadrolu akademik ve idari elemanı mevcuttur. Üniversite, sunmakta olduğu öğretim hizmetleri dışında 1200 yataklı Araştırma Hastanesiyle, aynı zamanda bölgenin sağlık merkezi konumundadır. Üniversite Araştırma Hastanesi’nde verilen üst düzeyde sağlık hizmeti sayesinde bölgedeki vatandaşlarımız çok önemli sorunlar dışında büyük merkezlere gitmenin maddi ve manevi külfetinden kurtulmuşlardır. Dicle Üniversitesi, bölgede ihtiyaç duyulan hemen her alandaki meslek elemanlarını yetiştiren, ulusal ve uluslar arası düzeyde araştırmalar yapan ve bölge ekonomisine yönelik projeler üreten devletimizin bölgedeki en önemli kurumlarından biridir. GAP’tan en üst düzeyde verim alınarak, bölgede hayat standardının yükseltilebilmesi için üniversitemizde başta tarım ve hayvancılık olmak üzere bölge ekonomisine katkı yapacak projelere öncelik verilmektedir.
Öğrenci kulüplerinin kültür-sanat faaliyetleri ve üniversite takımlarının sportif başarıları, bir taraftan kent yaşamına hareket getirirken diğer taraftan bu faaliyetler, gençleri üniversiteye özendirerek “modern toplum”a geçişte önemli bir işlev görmektedir.
Yorumunuz onay sonrası yayınlanacaktır.