1996’da Alanya’yı ziyaret eden Sunderland Üniversitesinden (İngiltere) Prof. Alfredo Moscardini burada kendi üniversitelerinin bir şubesini açmak üzere incelemelerde bulundu. Hazırlanan ön rapor yerel medyada yayınlandı.
Georgetown Üniversitesi (ABD) Alanya’da kendi öğrencileri için yaz aylarında sanat-kültür-tarih derslerinden oluşan ikişer dönemlik eğitim programları uzun süredir uygulanıyor.
Reisoğlu Vakfı tarafından Akdeniz Üniversitesi’ne bağlı olarak Alanya’da Reisoğlu Hukuk Fakültesi’nin kurulması kararlaştırılmış, ODTÜ Mimarlık Fakültesi’ne 1992-1993 yıllarında 18 bin metrekarelik mimari proje hazırlatılmıştı. Ancak fakültenin adı 1996’da Alanya Hukuk Fakültesi olarak değiştirildi, 2002’de de “Alanya” ibaresi kaldırıldı. Daha sonra Hukuk Fakültesi Antalya’da açıldı. Alanya’da da bir İşletme Fakültesi kuruldu. Akdeniz Üniversitesi’nin şu anda Alanya’da 3 Fakültesi (İşletme, Mühendislik ve Eğitim) ve bir Meslek Yüksek Okulu (ALTSO-MYO) bulunmakta. Akdeniz Üniversitesi’nin ilçede bir Tıp Fakültesi kurma girişimi ve ilgili Senato ve YÖK kararları eğitim alanında atılan önemli birer adım olarak tarihe geçti.
2009’da TOBB-ETÜ’ nün Alanya’da bir Turizm Fakültesi kurmayı düşündüğü yönünde haberler yerel medyada yer almışsa da bu yönde bir gelişme gözlenmedi.
ALANYA HEP ÜNİVERSİTESİ’NDE İLK ADIM NASIL ATILDI
Özel HEP Kolejini 1978’de açmış olan Hamdullah Emin Paşa Vakfı (kuruluşu 1934), bir eğitim vakfı olarak Alanya’nın ilk üniversitesini de kurma yönündeki girişimlerine 2007 yılında başladı. İlki 14 Mart 2008’de, iki katılımlı toplantı yapıldı ve bu toplantılardan çıkan uzlaşının ışığında bir fizibilite raporu hazırlandı.
Yorumunuz onay sonrası yayınlanacaktır.